SPLIT FOTO SALON međunarodni je fotografski natječaj u organizaciji Fotokluba Split. Prijave su otvorene do 5. ožujka , a sve detalje o načinu prijave možete pročitati OVDJE.

O radovima koji će biti prikazani na prigodnoj izložbi i otvorenju Salona, 27. 3., odlučivat će stručni žiri sastavljen od uglednih fotografskih stručnjaka : Draženka Jalšić Ernečić, Nicolò Sertorio, Maja Strgar Kurečić, Ranko Đurović  i Nenad Martić

DRAŽENKA JALŠIĆ ERNEČIĆ, povjesničarka umjetnosti, viša kustos Muzeja grada Koprivnice, kustos i urednica fotografije. Kao voditeljica muzejskih umjetničkih zbirki naglasak stavlja na grafički dizajn, fotografiju i tehnike umnožavanja. Piše članke, kritike, eseje i prikaze o fotografiji, antropologiji fotografije i vizualnoj komunikaciji.

O fotografiji objavljuje u stručnim i specijaliziranim časopisima, portalima i online izdanjima. Prikazi izložbi i mapa radova, eseji i citati članaka o fotografiji objavljivani su na specijaliziranim web stranicama i časopisima u Europi i Americi. Članica je međunarodnog žirija Photolucida Portland (OR) te povremena dopisna urednica dnevnog online fotografskog časopisa Lenscratch LA (CA) koji povezuje regionalnu, nacionalnu i međunarodnu fotografsku zajednicu. Članica je žirija i kustos Godišnjeg natječaja Kultura u fokusu, bijenala likovne fotografije Vizura i bijenala primijenjene i komercijalne fotografije ProART.

Iskusna u istraživanju, digitalizaciji, obradi, zaštiti i restauraciji kulturne i fotografske baštine, muzejskom menadžmentu i marketingu, organizaciji, produkciji i postprodukciji izložbi i muzejskih suradnji, ističe važnost vizualnog jezika i fotografije kao predmeta, digitalizacije te zaštita fotografije kao kulturnog dobra. Kao kustos, autorica i urednica organizirala je više stotina izložbi, uključujući nekoliko muzejskih suradnji i međunarodnih foto projekata.

Nicolò Sertorio je umjetnik i pedagog koji živi i radi u Oaklandu (SAD) i prvenstveno se bavi fotografijom. Njegov pristup je prvenstveno usmjeren na prirodu suživota, globalnoj i individualnoj odgovornosti, istovremeno stvarajući dijaloge o tome kako je najbolje ići naprijed. Njegovi projekti uključuju društveno-antropološke ideje razmatrajući društvena ponašanja i utjecaj na okoliš kroz stvaranje slika. Njegova umjetnost u središte pažnje stavlja skrivene troškove modernog načina života, uključujući ekonomsku nejednakost, problematiku zagađenja okoliša i gubitak identiteta. Njegovo multikulturalno podrijetlo odražava njegov pluralistički senzibilitet i pristup: rođen je u Princetonu, New Jersey (SAD), odgojen u Italiji u multikulturalnoj obitelji umjetnika, znanstvenika i akademika, također je živio u Švicarskoj, Irskoj, Belgiji, Indiji i Njemačkoj. Nicolò je već u ranoj mladosti razvio sklonost prema „onom drugom“.

Sertoriovi radovi su bili predmet samostalnih izložbi u galerijama i institucijama diljem svijeta, uključujući Dioklecijanovu palaču u Splitu, Umjetničkim akademijama u Philadelphiji, Pennsylvania (SAD) i festival FORMAT u Derbyju (UK). Nadalje, njegov serijal fotografija Once We Were Here je nedavno bio dio štanda galerije Scott Nichols na njujorškom The Photography Show u organizaciji The Association of International Photography Art Dealers (AIPAD, Međunarodno udruženje trgovaca umjetničkim fotografijama).

Još uvijek prepoznajući vrijednost multikulturalnog iskustva, Sertorio je stvarao radove tijekom brojnih međunarodnih rezidencija, uključujući umjetničku rezidenciju Tao Hua Tan u Xuanchengu, Anhui (Kina) i rezidenciju u Kala Art Institute u West Berkeleyju, Kalifornija (SAD). On je također angažirani član zajednice u Oaklandu (SAD), bio je predsjednik sjevernokalifornijskog ogranka American Society of Media Photographers (ASMP, Američkog društva medijskih fotografa) i član je u industrijskom savjetodavnom odboru na City Collegeu u San Franciscu (SAD), dijeleći desetljetno komercijalno fotografsko iskustvo.

Sertorio je nagrađivani fotograf, šest puta priznat od strane American Photography. Također je dvostruki finalist Critical Mass natječaja i osvojio je prvu nagradu PDN Photo Annual. Njegove vizualne priče objavljene su u brojnim časopisima i online časopisima, uključujući Wired Magazine, LensCulture, AD, Domus, Elle, Getty, Marie Claire i Black Enterprise, a stvarao je javna, korporativna i privatno naručena umjetnička djela. Sertorio također trenutno predaje na CCSF-u, a njegov rad predstavlja galerija Scott Nichols.

Maja Strgar Kurečić umjetnička je fotografkinja i izvanredna profesorica fotografije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Također, predaje fotografiju na studiju Dizajn novih medija na internacionalnom kampusu RIT Croatia uglednog američkog sveučilišta Rochester Institute of Technology. Autorica je sveučilišnog udžbenika Osnove digitalne fotografije u izdanju Školske knjige. Fotografijom se bavi preko 25 godina. Na početku karijere uglavnom se bavila reklamnom i reportažnom fotografijom. Posljednjih nekoliko godina posvetila se projektima koji spadaju u područje apstraktne fotografije. Međunarodnu prepoznatljivost stekla je svojim nedavnim projektima: Other Worlds, Escape Landscapes i Floating Garden koji su osvojili brojne nagrade širom svijeta. Izlagala je na preko 60 skupnih i 20 samostalnih izložbi fotografija, održanih u zemlji i inozemstvu. Članica je ULUPUH-a (Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) i CPPA (Zbora fotoreportera Hrvatske).

Ranko Đurović doktor je medicine i majstor fotografije. Izlagao je na 12 samostalnih i preko 50 skupnih izložbi. Dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih priznanja: Sony World Photography Awards 2019.- I. mjesto , “Playboy Serbia” 2012 – Prva nagrada, FIAP zlatna medalja – Akt “Life Balance”, 2013, PSA zlatna medalja 2017, Manhattan-New York, Zlatna medalja “Portrait” 2015 “ARTZ”, Srebrna FSS medalja 2014, Portret / Art balance, Brončana medalja 2013, Russian Museum of Photography, “Fotofiniš”, 2010 – II. mjesto , Zlatna medalja 2010, “15. oktobar” – Zaječar

Osnivač je međunarodnog festivala suvremene fotografije “24. kadar” (24 fotografa-24 teme-24 sata-24 člana žirija.

Nenad Martić diplomirao je na odsjeku likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Član je Fotokluba Zagreb od 2013. Član je ULUPUH-a i Likuma. Na samom početku svog profesionalnog rada bavi se stripom, ilustracijama kao i grafičkim dizajnom.

1991. godine pokreće grafički studio „Dva M“. Cijeli svoj profesionalni vijek bavi se ilustracijom i dizajnom.

Fotografijom se bavi od 2010. godine. Naročito voli raditi fotografije ljudi uklopljenih u okoliš (street fotografiju), strpljivo dočekati onaj odlučujući trenutak kad čovjek i njegov milje sami nesvjesno stvore umjetničku kompoziciju, vrijednu de se ovjekovječi.

Veliki dio Nenadovih radova čine obrađene fotografije; magični rezultati čiji proces nastajanja uključuje, osim terenskog rada i višesatni proces obrade u vlastitom tamnom studiju – umjesto u komori, za računalom – kombinacijom mašte i fotomontažne tehnike.

Član je upravnog odbora Fotokluba Zagreb.

Svoju prvu samostalnu izložbu fotografija, održao je u Fotoklubu Zagreb (2014.). Do sada je izlagao na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, te na šest samostanih.

Do danas je dobio preko 30 zlatnih medalja na FIAP-ovim međunarodnim natječajima.

2x shortlisted- Sonny World Cup(2015. 2016).

Merit Medal – HIPA(2017)

Dobitnik je Grand Prixa-Fernando Soprano za 2019 godinu.

Dobitnik nagrade Tošo Dabac za 2019.

Dobitnik prve nagrada za cb fotografiju, Split Foto Salon 2022.

Dobitnik je FIAP-ovih zvanja, AFIAP (2018.), EFIAP (2019), EFIAP bronze (2020), EFIAP silver (2021) i EFIAP gold (2022).

Živi i radi u Zagrebu i Cresu.