U subotu, 3. veljače u 19 sati, u Galeriji fotografije otvaramo “Raz_otkrivanja”, samostalnu izložbu autora Zorana Kolarića.

Kako u tekstu predgovora izložbi ističe kustosica Ana Žanko – u ciklusu »Raz_otkrivanja« otkrivamo mekšu, nježniju i intimniju autorsku stranu Zorana Kolarića. Ciklus obuhvaća trideset aktova u monokromu, kojima Kolarić paralelno odaje počast i klasicima svjetske fotografije, i ženi, odnosno ženskom tijelu kao nepresušnom vrelu inspiracije. Referiranje na fotografske velikane vidljivo je već u samim nazivima serija fotografija – ”Hommage to Drtikol” vizualna je reminiscencija na Františeka Drtikola rodonačelnika moderne češke fotografije i svjetski poznata majstora akt fotografije, a serija ”Visiting master Pelikan” priziva duh slovenskog velikana Josipa Pelikana koji je također svojim fotografijama opetovano slavio ljepotu žene. U maniri svojih uzora – među kojima svakako treba spomenuti i prašku školu i našeg Stanka Abadžića, čiji je stilski utjecaj na Kolarića neprikosnoven – autor zadatku akta pristupa s vidljivim poštovanjem i divljenjem spram ženskosti. Kolarić pritom pomno pazi da temu ne svede na fizičku pojavnost i eksploataciju atributa žene, nego prije svega da svojim fotografijama prenese specifičan emocionalni ugođaj – nježnosti, krhkosti i senzualnosti.

Zoran Kolarić – rođen je 1971. u Čakovcu. Fotografijom se aktivno bavi posljednjih deset godina. Područja fotografskog interesa su mu ulična, portretna te akt fotografija. Nosilac je fotografskog zvanja EFIAP/b. Fotografije su mu dosada nagrađene sa preko 100 nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Sudjelovao na preko 200 zajedničkih fotografskih izložbi i salona u Hrvatskoj i svijetu. Osim kao fotograf, aktivno djeluje i kao fotografski edukator i to kao predavač, voditelj radionica, član fotografskih žirija, te pisac fotografskih eseja i kritika. Član je Fotokluba Zagreb.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije i dio je Redovnog godišnjeg programa Fotokluba Splita koji se financira sredstvima Zaklade Kultura nova.