Jučer smo u prepunoj Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorena iznimno zanimljiva izložba ”100 žena na vrh Mosora – 50 godina od prvog uspona” koja dokumentaristički prati početak, rast i razvoj jedne od najdugovječnijih planinarskih manifestacija u Hrvatskoj, tradicionalnog uspona ”100 žena na vrh Mosora”.

Prvi uspon održan je 1974. godine s ciljem popularizacije i promocije planinarenja među ženskom populacijom, a tijekom godina manifestacija je poprimila razmjere masovnosti pa je recimo 1979. u penjanju na vrh Mosora sudjelovalo preko tisuću žena. U organizaciju uspona uključile su se brojne splitske firme, Slobodna Dalmacija bila je pokrovitelj, a usprkos oscilacijama u posjećenosti, tradicija se održala do danas.

Tradicionalni uspon ”100 žena na vrh Mosora” svake se godine održava u nedjelju datumski najbližu Danu žena, pa je ove godine uspon planiran za sutra, ali ostaje vidjeti što kaže vremenska prognoza.

Na otvorenju izložbe posjetiteljima su se obratili Ana Žanko, predsjednica Fotokluba Split, Ivica Sorić, predsjednik HPD-a Mosor, a ispred Grada Splita izložbu je svečano otvorio predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet.

Predsjednica Fotokluba istaknula je da Fotoklub Split i HPD Mosor imaju dugu tradiciju kvalitetne suradnje i podsjetila da je riječ o bratskim društvima, jer je obje udruge osnovao profesor Umberto Girometta. Ivica Sorić najavio je ove godine Mosorov veliki stoti jubilej te brojne događaje u okviru obilježavanja velikog rođendana. Predsjednik Gradskog vijeća, Željko Domazet, čestitao je Dan žena te je kazao da za njega osobno nema ljepših hobija od planinarenja i fotografije, a prisjetio se kako je kao mladić proveo dosta vremena razvijajući fotografije u tamnoj komori kao član Fotokluba Split. Izložba ostaje otvorena do 26. ožujka i može se pogledati u radno vrijeme Fotokluba Split.