U srijedu, 12. srpnja u 19:30 sati, u Galeriji fotografije Fotokluba Split otvorit će se samostalna izložba zagrebačkog fotografa Vedrana Sminderovca pod nazivom Geometrija ulice.
Izložba obuhvaća 26 fotografija koje su nastale uglavnom u Zagrebu, a neke je Sminderovac napravio na putovanjima po Hrvatskoj i inozemstvu.

Ana Žanko, kustosica izložbe, za autora Sminderovca piše da se ovom izložbom dokazao kao iznimno uspješan majstor fotografskog zanata i street fotografije.
“Ovim ciklusom fotografija Sminderovac nam se podjednako otkriva i kao pažljiv i nenametljiv promatrač, kroničar grada i gradskih ulica, ali i kao vješt i tehnički iznimno precizan i potkovan majstor fotografskog zanata i street fotografije. U njegovu fotografskom opusu osjeća se utjecaj i poštovanje koje autor gaji spram stare škole – u prvom redu spram samog oca žanra street fotografije, Henrija Cartiera-Bressona, ali i našeg Stanka Abadžića koje Sminderovac ističe kao uzor – ali ih on pritom ne slijedi niti oponaša, nego dosljedno gradi vlastiti izričaj i prepoznatljiv vizualni potpis.” (Ana Žanko, iz predgovora izložbi)

Sminderovac se fotografijom ozbiljnije počeo baviti tek prije tri godine, ali je uspio u kratkom vremenskom periodu osvojiti brojne nagrade.
Naziv izložbe – Geometrija ulice otkriva dvije glavne odrednice koje su zajedničke svim fotografijama, a kustosica Žanko dodatno pojašnjava: “Prva odrednica jest usmjerenost na ulicu, na javni prostor i prepoznatljive elemente urbane morfologije postavljene u relaciju s čovjekom, odnosno figurom ili siluetom čovjeka, a druga odrednica jest izrazita usredotočenost na geometriju, simetriju, linije i uzorke.(…) Stil Vedrana Sminderovca je minimalistički, odmjeren u koloritima i kontrastima, pročišćen od suvišnih detalja i kompozicijski dotjeran, što nam svjedoči istovremeno i o autorovoj tehničkoj vještini i znanju, ali i o istančanosti njegova estetskog senzibiliteta i osjećaja za svijet koji nas okružuje.” (Ana Žanko, iz predgovora izložbi).

Vedran Sminderovac rođen je 1985. godine u Zagrebu gdje živi i radi. Inače pravnik po struci, ljubav prema fotografiji iskazivao je već u djetinjstvu, a fotografijom se počeo baviti kada je otkrio digitalne fotoaparate. Član je Fotokluba Zagreb od 2021. godine.Dobitnik je prve nagrade na međunarodnoj izložbi fotografija 2. Split foto Salon 2023. godine u kategoriji »Slobodna – u boji«. Na međunarodnom natjecanju PhotoEXPO 2023. je osvojio PSA zlatnu medalju u kategoriji »Geometrija« i zlatnu značku Master Of Light. Osvojio je prvo mjesto na 7. natjecanju Kultura u fokusu 2022. godine u kategoriji »Nepokretna kulturna baština, spomenici i arhitektura«. Na međunarodnom 40. Zagreb Salonu 2022. godine je dobio FIAP brončanu medalju, dok je na 39. Zagreb Salonu 2020. godine dobio FIAP počasnu vrpcu.U studenom 2022. godine i travnju 2023. godine je imao samostalne izložbe pod nazivom »Geometrija ulice« u galeriji Vladimir Horvat u Zagrebu i galeriji Fotokluba Zagreb. Pored samostalne izložbe u Galeriji fotografije Fotokluba Split u srpnju 2023. godine, u listopadu ove godine imat će i samostalnu izložbu u Galeriji Oblok u Sesvetama.Izlaže na brojnim skupnim izložbama.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te je dio programa “Redoviti godišnji program udruge Fotoklub Split” koji se financira iz sredstva podrške Zaklade “Kultura nova”. Izložba ostaje otvorena do 31. srpnja i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije.