U Galeriji fotografije Fotokluba Split sinoć je otvorena samostalna izložba renomirane hrvatske fotografkinje i redateljice Marcelle Zanki naziva »Saluti dal mondo« .

Posjetiteljima su se obratile Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split, Ana Žanko, kustosica i Marcella Zanki, autorica

Izložba obuhvaća tridesetak fotografija nastalih u proteklih nekoliko godina, a koje je Zanki snimila uglavnom na putovanjima diljem svijeta. Ali ipak, kako u predgovoru izložbi ističe kustosica Ana Žanko, fotografija Marcelle Zanki nije putopisna.

‘’Premda izložba »Saluti dal mondo« obuhvaća uglavnom fotografije s brojnih autoričinih putovanja na egzotične lokacije diljem svijeta, fotografija Marcelle Zanki nije putopisna. Ona ne robuje savršenom kadriranju niti egzaltiranom bilježenju egzotičnih motiva, što je uobičajena zamka putopisnih fotografskih narativa koji pritom često odlutaju u neprimjerenu eksploataciju različitosti i drugosti.Upravo suprotno, fotografije Marcelle Zanki – bile one snimljene u nekoj skrovitoj jadranskoj vali ili pak urbanoj džungli svjetskih megalopolisa – gotovo da ne poznaju geografiju, pa čak kao da svjesno prešućuju prostornu odrednicu. Više nego li svjedočanstvo boravka, ove fotografije intimna su zabilješka transcedencije putovanja, poetike pokreta, odlaženja i vraćenja, iskustva bivanja na marginama prostor-vremena – i tamo i ovdje, i sada i nekada prije i poslije.’’ (Ana Žanko, iz predgovora izložbi).

Marcella Zanki široj je javnosti poznata kao iznimno uspješna filmska redateljica koja u svojim radovima kombinira snažnu vizualnost i umjetnički pristup, kako u filmovima, tako i u reklamama, dokumentarcima i videospotovima. U području filmske umjetnosti dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, a analognom fotografijom se bavi zadnjih 10 godina. Odmah po samoj pojavi na hrvatskoj fotografskoj sceni, njeni radovi su izazvali ogromnu pažnju te su svakodnevno prenošeni, shareani na društvenim mrežama, a specifičnu poetiku njenih fotografija zapazili su i ugledni svjetski časopisi i online platforme.

Kako ističe kustosica izložbe Ana Žanko – ‘’Prepoznatljiva vizualna poetika fotografskog opusa Marcelle Zanki počiva primarno na estetizaciji i epifaniji trenutka,  spontanosti kadra i nepretencioznosti umjetničke geste (…) njene fotografije više od slike jesu su emocija, sentiment spram vremena i postojanja, i zato ih osjećamo kao nešto poznato, drago, intimno i blisko.’’

Marcella Zanki etablirana je hrvatska filmska redateljica talijanskog podrijetla s magisterijem vizualnih komunikacija usmjerenim na filmske i video medije. Marcellin rad kombinira snažnu vizualnost i umjetnički pristup u filmovima, reklamama, dokumentarcima i glazbenim videospotovima.Njezin kratki film »ODE TO YOUTH« imao je svjetsku premijeru na NOWNESS-u, globalnom video kanalu koji prikazuje najbolje iz svjetske kulture, a snimila je i niz dokumentaraca za popularnu medijsku platformu VICE. Osvojila je MTV-jeve i druge nagrade za glazbene spotove te je bila u službenom izboru VOGUE-ovih nagrada za svoj modni film. Trenutno razvija svoje prve dugometražne filmove (dokumentarni i igrani). Zastupa je Švicarska Filmgerberei produkcija za internacionalno tržiste.

Marcella se također bavi analognom fotografijom u žanrovima portretne, pejzažne i suvremene umjetničke fotografije. Njene fotografije i intervjui objavljuju se u raznim online i tiskanim časopisima kao što su VICE, VOGUE.it, NAKID MAGAZINE, ELLE MAGAZINE, ROLLING STONE, SOMEWHERE MAGAZINE, HYPEBAE itd. Zadnjih 9 godina izlaže svoje umjetničke radove – uglavnom u regiji, Europi (Njemačka, Italija) i Velikoj Britaniji, Kajmanski otoci, ali imala je i jednu samostalnu izložbu u New Yorku. Zastupale su je razne internacionalne galerije poput Švicarske PHINEST i Španjolske ARTIG galerije, a sada uglavnom sama prodaje svoje printeve online.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa ”Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova”. Izložba ostaje otvorena do 10. srpnja i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije.