U Galeriji fotografije Fotokluba Split, u srijedu, 2. kolovoza 2023. otvorena je samostalna izložba autorice Ane Matijace “Life with boys”.
Matijaca je 2020. godine imala priliku izložiti svoje fotografije u Galeriji fotografije Fotokluba Split, a uskoro se opet vraća s novom izložbom pod nazivom “Life with boys”. Trideset izloženih fotografija dokumentacija su svakodnevnog života, njezinog iskustva majčinstva, odrastanja djece – običnih i malih trenutaka od kojih je satkan život.

Posjetiteljima su se prigodnim riječima obratile Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split i Ana Matijaca, autorica.

Ana Matijaca rođena je 7. rujna 1987. u Trogiru. Diplomirala je francuski jezik i književnost te lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je godinama i živjela, a 2015. se seli u Split. Fotografijom se počinje baviti sasvim slučajno 2017. godine, nakon rođenja dvojice sinova, a na nagovor supruga koji joj prepušta svoj stari Nikon (na čemu će mu biti vječno zahvalna). Mahom se bavi dokumentarnom obiteljskom fotografijom, a povremeno i street fotografijom pri čemu posebnu pozornost pridaje proučavanju dinamike svjetla i sjene, odnosa boja te kompozicije. Kao jednoj od finalistica američkog natjecanja Voice 2019. te 2020. godine tri su joj fotografije objavljene u časopisu Click magazine, a zatim i prikazane na skupnoj izložbi u Atlanti (Georgia). Isti ju je časopis uvrstio na popis 100 female photographers to watch in 2020. Splitskoj se publici imala čast predstaviti 2020. godine prvom samostalnom izložbom naziva Mediteran unplugged.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te je dio programa “Redoviti godišnji program udruge Fotoklub Split” koji se financira iz sredstva podrške Zaklade “Kultura nova”. Izložba ostaje otvorena do 23. kolovoza i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografije.