U prvom ovogodišnjem izdanju diskurzivnog programa FOTO UTORAK, u utorak, 23. siječnja u 19 sati ugostit ćemo Feđu Klarića i Damira Šarca, a povodom novog izdanja, fotomonografije ”Feđa Klarić – 50 godina fotografije”. Fotomonografija je svjetlo dana ugledala krajem prosinca 2023. u nakladi Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu, a uz najbolje od Feđine fotografije obuhvaća i tekstove Jurice Pavičića, Damira Šarca, Ante Tomića i Ivice Ivaniševića.
__________________________________________________________

Fjodor Feđa Klarić rođen je 1946. godine u Splitu, gdje završava osnovnu i srednju škole te upisuje Pravni fakultet. Od 1971. godine zaposlen je kao fotoreporter Slobodne Dalmacije, najvećih dnevnih novina u Splitu i Dalmaciji. Najznačajniji je i najpoznatiji kroničar Splita i okolice, a Feđa i njegov fotoaparat tijekom vremena postali su ikona gradskog života i neiscrpan izvor zanimljivih i zabavnih priča koje se u gradskim kuloarima prepričavaju godinama, pa i desetljećima. Dugi niz godina bio je i predsjednik Fotokluba Split te je i na taj način doprinio razvoju i afirmaciji splitske fotografije druge polovice 20. stoljeća. Dobitnik je brojnih stručnih nagrada i javnih priznanja, među kojima su čak i četiri nagrade za životno djelo. Također je i nositelj najznačajnijeg odličja za doprinos nacionalnoj kulturi Republike Hrvatske – Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dosad je priredio sedam tematskih, samostalnih izložbi – »Face s Pjace«, »Splitski đir ljubavi«, »Riva«, »Splićanke 1985.«, »Smoje u 69 poza«, »Sedamdesete« i »Feđa – 50 godina fotografije«, a sudjelovao je na više desetaka skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Damir Šarac novinar je Slobodne Dalmacije i urednik Feđine fotomonografije, a u okviru programa FOTO UTORKA razgovarat će o Feđinoj karijeri, počecima, Smoji, Splitu, kako je izgledao proces rada na monografiji i slično.

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Splita te je dio programa »Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split« koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova