Ante Borović, Kraljica Marija u pratnji bana Ive Tartaglie (Jadranska straža, 9/1931., br. 5, str. 113)

Sutra u 19 sati, u desetom ovogodišnjem izdanju FOTO UTORKA gostuje dr. sc. Sandi Bulimbašić na temu profesionalnih fotografskih atelijera i reportažne fotografije u međuratnom Splitu: politički, kulturni i društveni život grada. Tijekom međuratnog razdoblja u Splitu su djelovali brojni profesionalni fotografi koji su kamerom zabilježili različite aspekte političkog, kulturnog i društvenog života grada, pojedinačne i grupne portrete, a reportažne fotografije objavljivali u dnevnome tisku i onodobnim ilustriranim revijama poput splitske Jadranske straže i zagrebačkog Svijeta.

Među splitskim profesionalnim fotografima koji su snimali na terenu ističu se fotografski atelijeri: Slavija Mary Goldstein i Violete Lewy Goldstein, Olympia Petra Ruljančića, Hollywood Ante Borovića, Rembrandt Salona Galić, Sonja Violete Omero, Noworyta te studiji Dragutina Karla Stühlera i Stevana Sinobada. U okviru predavanja razmatrat će se djelovanje i doprinos pojedinih splitskih profesionalnih fotografa u kontekstu hrvatske međuratne fotografije, a posebna pažnja posvećena je njihovim reportažnim fotografijama koje su zabilježile važne događaje kulturne, društvene i političke povijesti grada. Istraživanjem su identificirani autori niza do danas neatribuiranih fotografija. Pozornost će se posvetiti i analizi načina na koji se fotografija u ilustriranim časopisima koristila u propagandne svrhe ili u promoviranju novih trendova.

Sandi Bulimbašić je povjesničarka umjetnosti iz Splita. Zaposlena je u splitskom Konzervatorskom odjelu kao viša stručna savjetnica-konzervatorica za nepokretna kulturna dobra. Diplomirala je povijest umjetnosti i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je i doktorirala s temom Društvo hrvatskih umjetnika „Medulić“ (1908.–1919.), koja je 2016. objavljena u izdanju znanstvenih monografija DPUH-a. Objavljuje stručne i znanstvene radove, osvrte i recenzije, suradnica je na znanstvenim projektima te autorica i koautorica više izložbenih projekata. Područje njezina znanstvenog i stručnog interesa jesu teme iz moderne i suvremene umjetnosti, posebice fotografija, povijest umjetničkih udruženja i izložaba, umjetnost Ivana Meštrovića, nacionalni izraz u umjetnosti i odnos umjetnosti i politike.

Program je dio ”Redovnog godišnjeg programa Fotokluba Split” koji je financiran sredstvima Zaklade ”Kultura nova”.