Peto ovogodišnje izdanje diskurzivnog programa FOTO UTORAK održat će se u četvrtak, 23. svibnja u 19 sati, a u goste nam stiže jedna od najvažnijih hrvatskih suvremenih autorica – Ana Opalić.

U svom predavanju ”Sappho, Martina Navratilova i ja” bavit će se lezbijskim identitetom u kontekstu suvremene hrvatske umjetnosti. U okviru gostovanja, Ana Opalić će predstaviti neke od svojih radova koji su upravo tim identitetom određeni, od onih prvih fotografskih, preko dokumentarnog filma, suradnje s Udrugama civilnog društva, instalacije na Venecijanskom bijenalu 2003., projekta usmene povijesti do serije fotografija „Martina, dnevnički zapisi”. Što se to u našem društvu promijenilo i kako smo od prekinutog emitiranja BBC-jeve serije „Naranče nisu jedino voće” na HTV-u 1991. došli do reinterpretacija muzejske baštine i poqueerivanja muzejskih kolekcija.

Ana Opalić (Dubrovnik, 1972.) diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Izlaže fotografiju i videoumjetnost od 1991. Koristeći autobiografske sekvence, umjetnica se bavi pitanjima identiteta i pripadanja, sudbina mjesta, i bilježenjem promjena u nezaustavljivom tijeku vremena. Njezin odnos prema vlastitoj okolini pomiče se od uključivanja okoline u propitkivanje kategorije identiteta do angažiranosti u priču i memoriju određenog mjesta.

Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica. Surađuje s brojnim udrugama civilnog društva, muzejima i galerijama na različitim projektima.

Diskurzivni program FOTO UTORAK financira se sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita te je dio Redovnog godišnjeg programa Fotokluba Splita koji se financira sredstvima Zaklade Kultura nova.