U ovomjesečnom izadnju Foto utorka u Fotoklubu Split gostovala je Duška Boban s predavanjem ”Terapeutska i mindful fotografija”.

Na predavanju ste mogli poslušati o terapeutskim svojstvima fotografije, odnosno nizu benefita koje nam pruža čin fotografiranja, analiziranja fotografske slike kao i djelovanja u proširenom polju ovog  medija.

U svom izlaganju Duška je razmotrila na koje načine promišljen, pa i programiran pristup fotografiji može pomoći unaprijediti mentalno zdravlje, komunikaciju s drugima te nošenje s različitim društvenim pitanjima.

Tijekom jednosatnog druženja, splitska fotografkinja predstavila je nekoliko svojih projekata i tako na primjeru vilastog rada za civilni, javni i privatni sektor približila praksu terapeutske kao i mindful tj. kontemplativne fotografije koje su usmjerene na osnaživanje pojedinca. Također ćje govorila i o projekatima s šireg područja participativne fotografije u čijem su fokusu jačanje identiteta i pozicija različitih društveno ili profesionalno povezanih zajednica.

Duška Boban splitska je umjetnica i pedagoginja čiji je primarni medij izražavanja fotografija.  Diplomirala je 2000. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a potom naziv magistra stekla na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani 2013. godine. Usavršavala se na području medijske kulture, dizajna za društvene promjene i terapeutske fotografije. Sudjeluje u brojnim izložbama i projektima te uz redovni angažman na području kulture i civilnog društva, često vodi radionice za odrasle i djecu. Članica je Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika (HULU), Split i Udruge za suvremenu umjetnost KVART, Split i Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), Zagreb. Početkom 2011. pokrenula je neformalnu Inicijativu za Marjan. Aktivna je na polju vizualnih umjetnosti, a njene se fotografije nalaze u fundusu Galerije umjetnina u Splitu.

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Splita te je dio programa »Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split« koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.

FOTO: Žaklina Antonijević