U petom ovogodišnjem izdanju Foto utorka u Fotoklubu Split gostovala je Ana Opalić koja je održala predavanje na temu ‘Sappho, Martina Navratilova i ja’ te je predstavila svoj recentni rad u kontekstu bavljenja lezbijskim identitetom u okviru suvremene hrvatske umjetnosti. Ovo je posljednje gostovanje prije ljetne pauze, a program Foto utoraka nastavlja se u rujnu. U okviru gostovanja, Ana Opalić predstavila je neke od svojih radova koji su upravo tim identitetom određeni, od onih prvih fotografskih, preko dokumentarnog filma, suradnje s Udrugama civilnog društva, instalacije na Venecijanskom bijenalu 2003., projekta usmene povijesti do serije fotografija „Martina, dnevnički zapisi”.

Ana Opalić (Dubrovnik, 1972.) diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Izlaže fotografiju i videoumjetnost od 1991. Koristeći autobiografske sekvence, umjetnica se bavi pitanjima identiteta i pripadanja, sudbina mjesta, i bilježenjem promjena u nezaustavljivom tijeku vremena. Njezin odnos prema vlastitoj okolini pomiče se od uključivanja okoline u propitkivanje kategorije identiteta do angažiranosti u priču i memoriju određenog mjesta. Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica. Surađuje s brojnim udrugama civilnog društva, muzejima i galerijama na različitim projektima.

Diskurzivni program FOTO UTORAK financira se sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita te je dio Redovnog godišnjeg programa Fotokluba Splita koji se financira sredstvima Zaklade Kultura nova.