Ovogodišnje izdanje programa Foto utorka zatvoreno je gostovanjem Maje Maljković Zelalije, koja je u utorak, 6. prosinca u 19:30 sati, u Galeriji fotografije održala predavanje ‘’Fotografi(ja) u Trogiru’’. Predavanje je temeljeno na istoimenoj knjizi objavljenoj u studenom u izdanju Muzeja grada Trogira, a posjetiteljima je pokušalo ponuditi odgovor na pitanje “Tko je ovjekovječio Trogir, a tko Trogirane od 1850. do 1950. godine?”.

Poput knjige, i predavanje je bilo podijeljeno u dva dijela – prvi dio donosi odgovor na pitanje “Tko je ovjekovječio Trogir od 1850. do 1950. godine?”, prikazuje fotografsku povijest Trogira kronološki predstavljajući domaće i strane autore koji su snimali grad i njegove motive. Na temelju arhivskih izvora, bilješki, zapisa, potpisa, pečata i fotografija predavačica predstavlja zanimljive ličnosti – fotografe i fotoamatere pred čijim se objektivima našao Trogir, prvi put u literaturi iznosi imena desetorice fotografa koji su djelovali u Trogiru te otkriva gdje su bili smješteni prvi fotografski atelijeri u gradu. Koja je najstarija poznata fotografija Trogira? Tko je prvi poznati fotograf koji je snimio Trogir? 

Drugi dio predavanja otkrio nam je tko je ovjekovječio Trogirane – prikazuje obiteljske portrete, s naglaskom na one snimljene u fotografskim atelijerima, koji se čuvaju kako u Muzeju grada Trogira tako i u privatnim obiteljskim albumima i arhivima – portrete prikupljene i digitalizirane u okviru akcije “Vanka okvira! Neka trogirski svit vidi svita!”. Kakva je to akcija bila? Tko je Trogiranima bio omiljeni fotograf? 

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa »Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split« koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.