Izložbom fotografija ‘Smoje bez cenzure’, otvorenom u petak prijepodne u organizaciji Fotokluba Split i Hrvatskog novinarskog društva, a uz podršku Grada Splita kao krovnog organizatora programa ‘Smojinih 100 u Splitu je i službeno započelo obilježavanje stote godišnjice rođenja velikog novinara i pisca Miljenka Smoje.

Grad Split službeno je proglasio 2023. kao ‘Smojinu godinu’, a bogat kulturni program povodom velikog jubileja – 100 godina od Smojina rođenja – odvijat će se sve do kraja godine. Od izložbi, glazbenih nastupa, zabavnih manifestacija pa do kazališnih predstava, brojni su se dionici kulturne scene grada Splita angažirali i odlučili svojim programima odat počast najvećem kroničaru Splita i Dalmacije.

Izložba u splitskom Fotoklubu zanimljiva je uvertira u sva daljnja događanja, a kroz 38 fotografija, Smoje se oku promatrača otkriva upravo onakav kakav jest i kakva ga njegovi suvremenici pamte – prpošan i britak, do srži posvećen Splitu, Dalmaciji i njihovu malom čoviku. Nije slučajnost da je fotografije za izložbu izabrao i ustupio Feđa Klarić (iz svoje i Smojine arhive), Smojin dugogodišnji suradnik i veliki prijatelj, koji je svojim objektivom pomno pratio i vizualizirao sve što bi proizašlo iz Smojina pera. Tandem Klarić-Smoje izrodio je neke od ponajboljih fotoreporterskih priča hrvatskog novinarstva, a u njihovim brojnim reporterskim ekspedicijama od nemila do nedraga, Feđa je svojim aparatom zabilježio i brojne sjajne, ljudske momente iza kulisa, intimne trenutke našeg meštra od pera. Upravo takve fotografije pronašle su svoje mjesto na ovoj izložbi. Gotovo da ne postoji osoba koja Smoju ne poznaje kao novinara, pisca, scenarista, ali ovom izložbom zajednička želja je bila pokazati Smoju čovjeka – čovjeka sitnih radosti i užitaka, velikog stvaralačkog žara i jednog sasvim posebnog, dalmatinskog hedonizma.

Na otvaranju su se prisutnima prigodnim riječima obratili Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split, Herci Ganza, koordinatorica Organizacijskog odbora za proslavu “Smojinih 100”, Damir Šarac, novinar Slobodne Dalmacije i urednik kataloga i predgovora izložbe, Feđa Klarić, dugogodišnji Smojin suradnik i prijatelj i Ivica Puljak, gradonačelnik Splita koji je ujedno i otvorio izložbu.

Izložba je izazvala veliko zanimanje Splićana, a za rođendansku atmosferu pobrinu se Trio Gušt.

Izložba je realizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa ”Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova”.

Izložba ostaje otvorena do 8. ožujka i može se pogledati u radno vrijeme Galerije fotografija.

FOTO: Igor Jakšić