U utorak, 26. ožujka u 19 sati, u trećem ovogodišnjem FOTO UTORKU gostuje Bojan Mrđenović koji će održati predavanje na temu ”Muški pogled” u filmu i fotografiji. U eseju “Načini gledanja”, John Berger 1972. godine analizira prikaze ženskog akta u povijesti europskog slikarstva, postavljajući pitanje jesu li žene prikazane kakve jesu ili kakvi muškarci žele da budu. Laura Mulvey u eseju “Vizualni užitak i narativni film” analizirajući prikaze ženskih likova u hollywoodskim filmovima uvodi pojam “muški pogled”, opisujući način reprezentacije koja žene prikazuje kao seksualne objekte namijenjene muškom užitku. U fotografskoj reprezentaciji žena kako ih vide muškarci, kroz povijest su se također uspostavili stereotipovi i kodovi koji odražavaju uvjerenja o binarnim rodnim ulogama. Predavanje obrađuje primjere iz povijesti i sadašnjost fotografske reprezentacije koji tu podjelu potiču ili ili negiraju.

Bojan Mrđenović (r. 1987.) diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. 2012. godine diplomirao je na preddiplomskom, a 2015. godine na diplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na istom odsjeku danas predaje umjetničke predmete. Bavi se fotografijom i filmom.

Diskurzivni program FOTO UTORAK dio je programa ”Redovni godišnji program Fotokluba Split 2024.” koji se financira sredstvima Zaklade Kultura nova.”