U četvrtak, 26. listopada, u osmom izdanju Foto utorka gostovala je dr. sc. Lovorke Magaš Bilandžić, izvanredne profesorice na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

U svom predavanju ‘Žene iza kamere – o profesionalnim fotografkinjama, fotoamaterkama i fotoreporterkama u Hrvatskoj od 1918. do 1945.’ dr. sc. Magaš Bilandžić predstavila je modalitete školovanja, djelovanja, položaja i uloge fotografkinja u Hrvatskoj od 1918. do 1945. Na primjeru istaknutih fotografkinja poput Antonije Kulčar Prut, poznatije kao Tonka, Ivane Tomljenović Meller i Elvire Kohn, ali i niza drugih, manje poznatih i danas zaboravljenih autorica, analizirala je prisutnost žena u okviru fotografske struke i scene, s naglaskom na na njihovu angažmanu u fotografskim atelierima, recepciji u javnosti te prisutnosti na izložbama.

U ovom iznimno zanimljivom predavanju povijest fotografskog medija u Hrvatskoj sagledana je iz ženskog rakursa i kroz djelovanje profesionalnih fotografkinja, fotoamaterki i fotoreporterki koje su obilježile fotografiju u razmatranom razdoblju te objektivom zabilježile duh vremena i brojne pojave karakteristične za lude dvadesete, turbulentne tridesete i ratne četrdesete prošlog stoljeća.