Izložba Nieka Biegmana “Lišajevi u Dalmaciji” bit će svečano otvorena uoči proslave blagdana sv. Dujma, u srijedu, 3. svibnja 2023. godine s početkom u 19 sati u Galeriji fotografije Fotokluba Split. Izložbu autora Biegmana otvorit će Hrvoje Šimac, počasni konzul Kraljevine Nizozemske u Splitu i Ivica Puljak, gradonačelnik Splita. Na otvorenju će, uz autora izložbe, počasni gost biti veleposlanik Kraljevine Nizozemske Henk Voskamp.

Onaj tko istinski zavoli prirodu, taj će ljepotu i život znati prepoznati svugdje. Tako je jednog dana u mjesecu siječnju Nicolaas je šetao po Janjini, rodnom mjestu svoje supruge, sve dok nije ugledao cvijet (što mu je bilo vrlo neobično za to doba godine). Začuđen onim što vidi, sagnuo se s namjerom da bolje pogleda, a osim cvijeta, na obližnjoj stijeni zadivile su ga boje i oblici lišajeva koji su ga dojmili jer su sivom kamenu dali posebnost i boju. To ga je potaklo da počne proučavati lišajeve, složene organizme, koji su sveprisutni, a uglavnom neopaženi. Otada su, kako Niek kaže, nepravedno zapostavljeni lišajevi postali njegova fotografska strast.
Fotografije koje su izložene prikazuju lišajeve, kamen na kojem rastu i mahovine s kojima dijele prostor. Ljepotu prirode mjesta Janjine, raznolikost i šarenilo, možete doživjeti kroz izložbu fotografija Nieka Biegmana koju možete posjetiti od 25. travnja do 12. svibnja 2023. godine.

Izložba je realizirana uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te je dio programa ”Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split” koji se financira iz sredstava podrške Zaklade “Kultura nova”