U Galeriji fotografije Fotokluba Split, 29. ožujka u 19 sati otvara se izložba poznatog hrvatskog fotografa i fotoreportera Krešimira ŽanetićaLIPE. Cilj mu je, kako kaže, svojim fotografijama svima približiti ljepotu prirode Dalmacije, Hrvatske, ali i Europe i svijeta, kako bismo svi zajedno razvijali ekološku svijest i potrebu da čuvamo i štitimo blago koje imamo.

Kako u tekstu izložbe ističe Davor Šegota: ‘U konstantnoj unutrašnjoj borbi da zabilježi ono što je lijepo te da to suprotstavi onom drugom što bode oči, u toj rastrganosti između ljepote kadra i ružnoće pogubnih utjecaja civilizacije, Žanetić stvara svoju fotografsku i životnu priču. Vječito bježeći od kalupa, po prirodi znatiželjan i uporan, svojim objektivom gura u javnost naše lice i naličje, naše svjetlo i tamu svakodnevice. (…) Njegove fotografije su tijekom duge karijere koristili svi, od lokalnih do državnih medija, a on je ovdje odabrao 24 rada koji su mu najdraži. Po vlastitom priznanju na ovaj izbor se odlučio jer su mu neki kadrovi prirode neponovljivi, dok se za druge prisjeća količine rada kojeg je uložio da bi ih ostvario’.

Krešimir Žanetić rođen je u Splitu 1975. godine. Osnovnu i srednju elektrotehničku školu završava u Makarskoj. Fotografijom se bavi od najranije mladosti kad u devetoj godini na poklon dobiva kameru FED3. Profesionalno se fotografijom bavi od 1998. kad dobiva prvi angažman u tjedniku Nedjeljna Dalmacija. Sljedećih desetak godina radi kao slobodni fotograf za skoro sve vodeće hrvatske tiskane medije (Slobodna Dalmacija, Jutarnji list, Večernji list, 24 sata, Sportske novosti, Arena, Story, Nacional, Globus, Makarska kronika).

Fotoreporterstvom se prestaje bavit 2010. kad prekida radni odnos u redakciji 24 sata i pokreće studio ‘Duplo Više’ specijaliziran za proizvodnju foto i video materijala namijenjenog za promidžbu turističkih destinacija, hotela i gastronomije. Autor je dviju fotomonografija ‘Makarska’ i ‘Biokovo’. Od 2022. godine prekida profesionalnu karijeru i snimanjem se bavi isključivo iz ljubavi prema fotografskoj umjetnosti. Danas živi i radi kao pekar u Makarskoj.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije i dio je Redovnog godišnjeg programa Fotokluba Splita koji se financira sredstvima Zaklade Kultura nova.’