Petra Slobodnjak, Displacement Planinska 7

Deveto izdanje Foto utorka, održat će se 7. studenog u 19 sati, a gostuje mlada hrvatska umjetnica Petra Slobodnjak. Njeno gostovanje u Foto utorku realizirano je u suradnji s HULU-om Split i Salonom Galić u kojem će se, neposredno nakon predavanja, otvoriti njena izložba ”Displacement / Planinska 7”. Riječ je o jednoj od najzanimljivijih izložbi na domaćoj likovnoj sceni posljednjih nekoliko godina, koja je nastala kao rezultat autoričinog dugogodišnjeg umjetničko-sociološkog projekta – suživota na adresi Planinska 7. Kako u predgovoru izložbi ističe kustosica, dr. sc. Iva Prosoli – Petra Slobodnjak punih je petnaest godina živjela na istoj adresi, u istoj stambenoj zgradi, i to od trenutka dolaska iz rodnog grada u Zagreb na studij pa sve do preseljenja u vlastitu nekretninu. Tih je petnaest godina provedenih na istom mjestu za Petru bilo formativno na puno načina. Kako sama navodi: „Ono što je započelo kao normalna ljudska interakcija koja je služila kao lijek za umanjivanje izoliranosti, budući da već godinama radim od kuće, postalo je dugoročni proces stvaranja prijateljstva s pojedincima različitih životnih, vjerskih i političkih uvjerenja.“

Fotografije zajedničkog života stanara Planinske 7 nisu inscenirane, već autorica bilježi situacije koje su se pred njom (i s njom) odvijale. Fotografijama su pridružene i priče, crtice iz života, koje Petra donosi vještom naracijom, vrlo živo, britko, duhovito, oživljavajući dodatno likove s fotografija. Osim što nam pruža uvid u detalje (su)života živopisnih stanara jedne adrese, suptilno osobnim pričama podastire nam kroniku našeg doba u lokalnom i globalnom kontekstu istovremeno mu prkoseći.

Petra Slobodnjak, Displacement Planinska 7

Petra Slobodnjak (1988.) rođena je u Bjelovaru 1988. Diplomirala je 2012. godine na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer Dizajn grafičkih proizvoda. Fotografske radove proteklih je godina izlagala na sedam samostalnih te nekoliko skupnih izložbi. Članica je HZSU-a, ULUPUH-a, i HDD-a. Dobitnica je stipendija američke VII fondacije za njihove edukativne programe VII akademije. Za rad DISPLACEMENT Planinska 7 dobila je godišnju nagradu za mlade umjetnike ULUPUH-a te nagradu za mlade umjetnike Ivan Kožarić koju dodjeljuje Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i Grad Zagreb kojom je spomenuti rad postao dio je fundusa Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Petra Slobodnjak živi i djeluje u Zagrebu.

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija RH i Grada Splita te je dio programa »Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split« koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.

Sažmi