Ovaj petak pred brojnim posjetiteljima otvorena je sjajna izložba hrvatskog fotografa Krešimira Žanetića, jednostavnog naziva LIPE. Izložba je nazvana tako jer izložene fotografije nemaju niti stilski niti tematski okvir, a zajednički nazivnik svima jest da su se – tijekom četrdeset godina Žanetićeve fotografske i fotoreporterske karijere – zatekle u autorovoj osobnoj arhivi, kutijama i folderima jednostavna naziva ”lipe”. Jer, Krešimir Žanetić jednostavan je čovjek i jednostavan autor koji je u svom radu odlučio slaviti ljepotu planeta Zemlje i prirode koja nas okružuje. Slaveći ovom izložbom ljepotu naše Dalmacije i svijeta, Žanetić nas poziva i da osvijestimo važnost razvijanja ekološke svijesti, zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.

Kako u tekstu izložbe ističe Davor Šegota: ‘U konstantnoj unutrašnjoj borbi da zabilježi ono što je lijepo te da to suprotstavi onom drugom što bode oči, u toj rastrganosti između ljepote kadra i ružnoće pogubnih utjecaja civilizacije, Žanetić stvara svoju fotografsku i životnu priču. Vječito bježeći od kalupa, po prirodi znatiželjan i uporan, svojim objektivom gura u javnost naše lice i naličje, naše svjetlo i tamu svakodnevice. (…) Njegove fotografije su tijekom duge karijere koristili svi, od lokalnih do državnih medija, a on je ovdje odabrao 24 rada koji su mu najdraži. Po vlastitom priznanju na ovaj izbor se odlučio jer su mu neki kadrovi prirode neponovljivi, dok se za druge prisjeća količine rada kojeg je uložio da bi ih ostvario’.

Krešimir Žanetić rođen je u Splitu 1975. godine. Osnovnu i srednju elektrotehničku školu završava u Makarskoj. Fotografijom se bavi od najranije mladosti kad u devetoj godini na poklon dobiva kameru FED3. Profesionalno se fotografijom bavi od 1998. kad dobiva prvi angažman u tjedniku Nedjeljna Dalmacija. Sljedećih desetak godina radi kao slobodni fotograf za skoro sve vodeće hrvatske tiskane medije (Slobodna Dalmacija, Jutarnji list, Večernji list, 24 sata, Sportske novosti, Arena, Story, Nacional, Globus, Makarska kronika). Fotoreporterstvom se prestaje bavit 2010. kad prekida radni odnos u redakciji 24 sata i pokreće studio ‘Duplo Više’ specijaliziran za proizvodnju foto i video materijala namijenjenog za promidžbu turističkih destinacija, hotela i gastronomije. Autor je dviju fotomonografija ‘Makarska’ i ‘Biokovo’. Od 2022. godine prekida profesionalnu karijeru i snimanjem se bavi isključivo iz ljubavi prema fotografskoj umjetnosti. Danas živi i radi kao pekar u Makarskoj.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije i dio je Redovnog godišnjeg programa Fotokluba Splita koji se financira sredstvima Zaklade Kultura nova.’